Direct aan de slag?
 
NIS2 implementatie

Hoe kan uw organisatie zich voorbereiden op de NIS2-richtlijn?

Om uw bedrijf klaar te maken voor de NIS2-richtlijn, is het cruciaal om direct actie te ondernemen. Start met een grondige risicoanalyse om digitale bedreigingen voor uw dienstverlening te identificeren. Implementeer vervolgens effectieve maatregelen om deze risico's te mitigeren. Zorg ook voor robuuste procedures voor het detecteren, monitoren, oplossen en rapporteren van incidenten die uw bedrijfsprocessen kunnen beïnvloeden. Voor een diepgaand begrip van deze stappen, biedt onze website uitgebreide informatie en ondersteuning.

 
Hoe kan uw organisatie zich voorbereiden op de NIS2-richtlijn?
 

Wat is de NIS2 richtlijn?

 

NIS2, kort voor Network and Information Systems 2, is als een upgrade voor cybersecurity in de EU. Deze richtlijn brengt strengere regels voor cyberveiligheid, vooral voor bedrijven in vitale sectoren zoals energie, transport en gezondheidszorg. Het idee? Maak Europa digitaal sterker en veiliger. Denk aan hogere beveiligingsstandaarden en snelle melding van cyberincidenten. In een wereld waar cyberaanvallen steeds geavanceerder worden, legt de NIS2 richtlijn de lat hoog voor Europese organisaties, verplichtend tot het implementeren van strikte veiligheidsnormen. De NIS2 treedt 17 oktober 2024 in werking

Stap 1: Maak een risicoanalyse

Digitale veiligheid is cruciaal voor de continuïteit van uw diensten. Start met een diepgaande risicoanalyse om potentiële digitale bedreigingen te identificeren die impact kunnen hebben op uw organisatie. Bedenk welke bedreigingen een risico vormen voor uw processen. Deze stap is fundamenteel om de aard en omvang van de risico's te begrijpen.

Vervolgens is het cruciaal om deze risico's zorgvuldig te evalueren om te bepalen welke risico's relevant zijn. U kunt bepaalde risico's aanvaarden en er zullen risico' zijn waarvoor u preventieve maatregelen zult willen treffen om uw essentiële bedrijfsfuncties te beschermen.

Dit proces omvat het vaststellen van de kernbelangen van uw organisatie en het beoordelen van al genomen veiligheidsmaatregelen. Het gebruik van scenario-analyse is een effectieve methode om u voor te bereiden op diverse dreigingsscenario’s. Dit stelt u in staat om proactief maatregelen te implementeren die de veerkracht van uw organisatie versterken. 

Stap 2: Neem maatregelen die uw organisatie beschermen tegen deze risico’s

Welke maatregelen u allemaal moet nemen, volgt uit het maken van een risico analyse. U kunt denken aan: 

  •  het ontwikkelen van bedrijfscontinuïteits- en crisisbeheersingsplannen
  • het identificeren van alternatieve leveranciers om dienstverlening te garanderen bij uitval
  • het verhogen van de cyberbewustzijn onder personeel

Dit vereist een gedetailleerde evaluatie en aanpassing van procedures en het bevorderen van een cultuur van digitale veiligheid binnen de organisatie.

 

Stap 3: Ontwikkel procedures die het mogelijk maken voor uw organisatie om verstoringen in de dienstverlening te herkennen, te volgen, aan te pakken en te rapporteren aan de Rijksoverheid

Implementeer procedures voor het opsporen, monitoren, oplossen en officieel rapporteren van incidenten aan de Rijksoverheid, conform de wetgeving. Deze procedures omvatten het melden van incidenten aan relevante autoriteiten en het integreren van deze verplichtingen in uw bedrijfsvoering. Een goed gedefinieerd incidentresponsplan speelt hierbij een cruciale rol. Voor meer informatie over het opzetten van een dergelijk plan en het verbeteren van incidentdetectie, raadpleeg de richtlijnen van het Digital Trust Center en het Nationaal Cyber Security Centrum.

 

 

 

Als je zoekt naar een tool om je organisatie klaar te stomen voor NIS2, dan is SecuDoc (www.secudoc.nl) een uitstekende keuze. SecuDoc is speciaal ontworpen om aan een deel van de NIS2-vereisten te voldoen. Met deze tool kun je jouw cybersecuritybeleid versterken en je organisatie helpen om te voldoen aan essentiële aspecten van de richtlijn. Door SecuDoc te gebruiken, maak je een belangrijke stap richting compliance en een veiligere digitale omgeving. Neem contact op met SecuDoc voor advies en ondersteuning, en ontdek hoe deze tool jouw organisatie kan helpen bij de NIS2-implementatie.

 
 
 

2500+ organisaties gingen u voor

Begin vandaag nog met het snel, veilig en betrouwbaar versturen van berichten, bestanden en ondertekeningen naar uw relaties.

 
2500+ organisaties gingen u voor
 

Neem contact met ons op

Wij helpen u graag met alle vragen die u heeft over SecuDoc. U kunt ons via onderstaande mogelijkheden bereiken.

  • Bel ons: 085-30 30 070

    op werkdagen 9:00 - 17:00

  • Stuur ons een e-mail
  • Volg ons op Social Media