Direct aan de slag?
 
Geplaatst door Mitra op 31.12.2022

Trends in cyber security in 2022

In Nederland zagen we in 2022 opnieuw een toename van cyberbedreigingen en aanvallen gericht op bedrijen. Dit is mede te wijten aan de groeiende digitale afhankelijkheid van bedrijven en de veranderende werkomgeving als gevolg van de COVID-19 pandemie. Bedrijven zijn zich steeds meer bewust van de noodzaak van cyber security en zijn meer dan ooit geïnteresseerd in het beschermen van hun digitale activa en gevoelige gegevens.

Cyber security opnemen in algehele bedrijfsstrategie

Een van de belangrijkste cyber security trends in Nederland in 2022 is de groeiende aandacht voor bedrijfsbrede cyber security. Veel bedrijven zijn zich er nu van bewust dat cyber security niet alleen een IT-probleem is, maar een bedrijfsbrede zorg. Organisaties zijn zich steeds meer bewust van de noodzaak om cyber security op te nemen in bedrijfsstrategie en -planning, en het aanstellen van een CISO, Security officer en/of Privacy officer is bij middengrote organisaties steeds vanzelfsprekender.

Cyberweerbaarheid vergroten

Een andere belangrijke trend is de groeiende aandacht voor het verhogen van de weerbaarheid van bedrijven tegen cyberaanvallen, de zogenaamde cyberweerbaarheid. Veel bedrijven zijn nu op zoek naar manieren om hun IT-omgeving en hun medewerkers te beschermen tegen cyberbedreigingen. Dit kan worden bereikt door middel van maatregelen zoals het opleiden van medewerkers in veiligheid en bewustwording, het implementeren van technologieën zoals software voor veilige communicatie zoals SecuDoc, toepassing van firewalls en anti-malware software, en het opzetten van incident management procedures.

AVG-compliancy

Nog een doorzettende trend is de groeiende aandacht voor de bescherming van persoonsgegevens en de naleving van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Hoewel deze wetgeving reeds in 2018 actief is geworden, zijn veel bedrijven bijna 5 jaar naar dato nog steeds niet geheel AVG-compliant en zich daarnaast gelukkig ook steeds meer bewust van de risico's van datalekken en de gevolgen van niet-naleving van de AVG. Veel bedrijven zijn nu op zoek naar manieren om hun persoonsgegevens en IT-omgevingen te beschermen tegen datalekken en het naleven van de AVG, en toch AVG-compliant te worden.

Cloud security

Tot slot, is er al enige jaren een toenemende aandacht voor de beveiliging van de cloud-omgevingen. Veel bedrijven maken nu gebruik van cloud-diensten zoals Microsoft Azure, AWS en Google Cloud. Maar met de groeiende afhankelijkheid van de cloud komen er ook nieuwe beveiligingsrisico's. Bedrijven zijn zich steeds meer bewust van de noodzaak om hun cloud-omgevingen te beschermen tegen cyberbedreigingen. Er zijn gelukkig steeds betere tools verkrijgbaar om ook Cloud-omgevingen veiliger te maken, denk aan Cloud-geoptimaliseerde Intruder Prevention Systems en op Office 365/OneDrive/SharePoint gerichte back-up systemen.

  • Algemeen
  • Veiligheid
Share:
 
 
 

2500+ organisaties gingen u voor

Begin vandaag nog met het snel, veilig en betrouwbaar versturen van berichten, bestanden en ondertekeningen naar uw relaties.

 
2500+ organisaties gingen u voor
 

Neem contact met ons op

Wij helpen u graag met alle vragen die u heeft over SecuDoc. U kunt ons via onderstaande mogelijkheden bereiken.

  • Bel ons: 085-30 30 070

    op werkdagen 9:00 - 17:00

  • Stuur ons een e-mail
  • Volg ons op Social Media