Direct aan de slag?
 
Geplaatst door Anouk op 04.06.2019

Is uw fiets ook wel eens op klaarlichte dag gestolen?

Wat hebben pizza en fietsdiefstal te maken met datalekken? Lees het in het waargebeurde verhaal van Nicolaj.

Eén van de zaligheden in mijn leven is dat ik in 10 minuten naar kantoor fiets, in hartje Arnhem. Vorige week woensdag besloot ik met mijn vrouw aansluitend op werk een hapje in de stad te eten. Mijn fiets liet ik voor het kantoorpand staan, immers: wat kan er nou gebeuren in een uurtje aan een drukke doorgaande weg (voor de Arnhem-kenners: de uitgang van de Willemstunnel)? Tussen 17:45 en 19:00 sloeg het noodlot toe; op klaarlichte dag. Een waargebeurd verhaal over fietsdiefstal en datalekken.

Ineens was ons pizza-dinner wel heel prijzig geworden. Stomverbaasd was ik. Toegegeven, het fietsslot had z'n beste tijd gehad. Maar waar ik mij echt moeilijk een voorstelling van kon maken, is de gedachtengang van de dader op het moment dat hij (of zij) zich mijn fiets toe-eigende. Een fiets waar ik toch voor had gewerkt. Een fiets die ik heb uitgezocht, en die mij 3 jaar lang op de zonnige dagen trouw naar mijn werk heeft gebracht. Ik vond het maar oneerlijk, maar daar had de dader waarschijnlijk geen boodschap aan. In wat voor wereld leven we?

Zo'n fiets was het ongeveer, maar dan met een krat voorop. Erg handig voor transport van laptop en notitieblok tijdens woon-werkverkeer.

Fietsdiefstal is niet iets waar iemand nog een wenkbrauw voor ophaalt, het hoort een beetje bij het Nederlandse straatbeeld. Ik heb mij (deels uit machteloosheid, deels uit rationaliteit) de moeite ook maar bespaard om aangifte te doen. Maar stelt u zich nu eens voor dat uw moeders fiets gestolen is. En dat er in de fietstas ook nog eens haar adressenboekje lag. Dat wordt nooit een fijn gesprek.

In 2018 werden er 20.881 datalekken gemeld. De op-een-na belangrijkste oorzaak was diefstal. Bijvoorbeeld door phishing e-mails, onveilige wachtwoorden en/of gebruik van onveilige systemen. Volgens de Meldplicht Datalekken dient u nu iedere potentieel aangedane relatie in te lichten over zijn/haar gegevens die nu bij iemand anders liggen - of misschien wel 'op straat'. Dat zijn niet alleen vervelende gesprekken, maar raken u ook direct in uw business. En hebben mogelijk vervelende gevolgen voor uw klanten. Kortom, een fiets is sneller vervangen dan een klant.

20.881 datalekken in 2018, dat is ongeveer 60 datalekken per dag! 14% hiervan betrof diefstal. Meer cijfers vindt u hier.

Als internetondernemers vonden mijn CTO Wim en ik veiligheid altijd al één van de belangrijkste randvoorwaarden bij het gebruik van IT, of het nu gaat om een hardeschijf of een website. Het idee voor SecuDoc ontstond vanzelf toen wij een betere manier zochten om bestanden uit te wisselen met onze leveranciers en klanten. Alle beschikbare oplossingen waren naar ons idee niet toereikend, so we just built our own. Met SecuDoc beschikken onze klanten over een state-of-the-art platform voor het veilig verzenden en ontvangen van bestanden. Precies zo gebouwd zoals wij het zouden gebruiken. Geen fiets maar een pantserwagen. Ik kijk met veel trots naar het afgelopen jaar en het steeds verder groeiende gebruikersaantal.

Oh, en de allerbelangrijkste reden voor datalekken? Verkeerde ontvanger. Ook daar heeft SecuDoc een handige intrek-functie voor ;-).

Share:
 
 
 

2500+ organisaties gingen u voor

Begin vandaag nog met het snel, veilig en betrouwbaar versturen van berichten, bestanden en ondertekeningen naar uw relaties.

 
2500+ organisaties gingen u voor
 

Neem contact met ons op

Wij helpen u graag met alle vragen die u heeft over SecuDoc. U kunt ons via onderstaande mogelijkheden bereiken.

  • Bel ons: 085-30 30 070

    op werkdagen 9:00 - 17:00

  • Stuur ons een e-mail
  • Volg ons op Social Media